Wat is permanente make-up en medische pigmentatie precies?
Met speciale apparatuur wordt er door middel van kleine naaldjes pigment net onder de opperhuid in de lederhuid geplaatst. In principe lijkt de behandeling op een tatoeagebehandeling. Echter wordt er gebruikgemaakt van ‘lichtere’ apparatuur en transparantere pigmenten. Het ziet er natuurlijker uit dan een tatoeage. Met name in het gelaat geeft dit een natuurlijk resultaat.
Wat zijn de voordelen van permanente make-up?
Met permanente make-up hoeft u ’s ochtends uw wenkbrauwen niet meer bij te tekenen. Dat scheelt u (veel) werk en het blijft de hele dag perfect zitten.
Ook tijdens het sporten, het zwemmen of op het strand zult u veel gemak ervaren van uw permanente make-up. Ook voor brildragende mensen kan permanente make-up een uitkomst zijn omdat u dan niet meer constant u bril op en af hoeft te zetten tijdens het aanbrengen van uw make-up.
Hoe lang duurt de behandeling?
Bij de eerste afspraak wordt eerst het ’informed consent’ formulier ingevuld. Dit is een vragenlijst die nodig is om de behandeling veilig en verantwoord te laten verlopen. Het invullen hiervan zal ongeveer 5 à 10 minuten duren. Nadat de vragenlijst is ingevuld zullen wij de vorm en de kleur bepalen. Het ontwerp van de pigmentatie wordt voordat de behandeling start, eerst op uw huid getekend. In het geval van littekencamouflage en tepelhofpigmentatie zullen er passende kleuren getest worden op uw huid. Indien de vorm en kleur naar wens is, wordt het pigment in de huid aangebracht. De eerste behandeling duurt ongeveer anderhalf uur. De tweede en derde behandeling duren beiden ongeveer een uur (de vorm en kleur zijn dan namelijk al grotendeels bepaald).
Hoe verloopt de genezing van een behandeling?
Direct na de behandeling is de pigmentatie qua kleur intenser dan gewenst. Na drie dagen ontstaan er door huidvernieuwing kleine korstjes en schilfert de opperhuid langzaam af. Hierdoor ziet u vier tot vijf dagen na de behandeling de pigmentatie lichter worden. Het is belangrijk dat u deze korstjes er niet af krabt. Na een week zijn alle korstjes eraf. Pas na 4 à 6 weken is het resultaat van de behandeling goed te beoordelen (gemiddeld 4 weken bij PMU en 6 weken bij medische pigmentatie). Bij de tweede en derde behandeling zal dit proces zich herhalen.
Hoe verzorg ik de pigmentatie na de behandeling?
U dienst de behandelde huid de eerste drie dagen droog te houden en te ontzien van de zon. Op de vierde dag mag u de huid voorzichtig nat maken. Direct na de behandeling krijgt u een verzorgingsproduct mee en een formulier met instructies omtrent verzorging en hygiëne van uw pigmentatie.
Kan ik na de behandeling naar mijn werk?
Ja dat kan. Direct na de behandeling is de pigmentatie qua kleur intenser dan gewenst. Afhankelijk van de plaats waar behandeld is en uw huidtype, kan de huid iets gezwollen en/of rood zijn. Dit trekt binnen ongeveer twee à drie uur weg.
Is het pijnlijk?
De behandelingen zijn niet geheel gevoelloos, maar iedere klant ervaart dit anders. Afhankelijk van de plaats waar gepigmenteerd is, kan na de behandeling de gepigmenteerde huid een beetje geïrriteerd, gezwollen en/of trekkerig voelen. Dit is normaal en hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Met de hedendaagse technieken is de behandeling zeer goed te ondergaan.
Verdoving met EMLA-crème
De huid kan een half uur voor de behandeling worden verdoofd met EMLA-crème. Indien gewenst kunt u deze crème via uw dokter verkrijgen bij de apotheek. De crème kunt u meenemen naar uw afspraak.
Kan ik na de behandeling met PMU make-up dragen?
Ja, alleen niet op de plaats waar uw permanente make-up gezet is. Het advies is om voorzichtig te zijn met het reinigen van uw gezicht in de buurt van uw permanente make-up.
TIP: indien u het vervelend vindt dat u de eerste drie dagen na de behandeling geen mascara kunt dragen kunt u voorafgaand aan de eyeliner behandeling uw wimpers (laten) verven.
Hoe lang blijft de pigmentatie goed zichtbaar?
Gemiddeld blijft de pigmentatie één tot drie jaar goed zichtbaar. Echter vervaagd de pigmentatie altijd na verloop van tijd. Hoe lang de pigmentatie mooi blijft, is afhankelijk van verschillende factoren zoals uw huidtype, de plaats waar gepigmenteerd is en uw eigen wensen. Ook de hoeveelheid zonlicht heeft invloed op uw pigmentatie en zal deze eerder laten vervagen. Een litteken- of tepelhofpigmentatie zal bijvoorbeeld minder snel vervagen dan uw wenkbrauwen omdat de wenkbrauwen veel vaker worden blootgesteld aan de zon.
TIP: bescherm uw pigmentatie met een Sunblock tegen uv-licht.
Wanneer moet de pigmentatie bijgewerkt worden?
De bestaande permanente make-up bijwerken door middel van een opfrisbehandeling (nabehandeling) is over het algemeen vaak wenselijk na ongeveer één tot twee jaar. In sommige gevallen is het pas nodig na drie jaar of langer. Dit heeft wederom te maken met uw wensen qua kleurintensiteit, uw huidtype en de locatie van de pigmentatie. Als u uw pigmentatie tijdig laat bijwerken, volstaat in veel gevallen één nabehandeling om de pigmentatie weer op te frissen en te intensiveren. Als de pigmentatie te veel vervaagd is wordt eventueel een tweede nabehandeling geadviseerd. Voor nabehandelingen gelden uiteraard aangepaste tarieven.
Kijk voor meer informatie hierover snel bij Prijzen